sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Sopeutumista

 Vietimme kuluneella viikolla eskarilaisen kanssa neljä päivää keliakialiiton järjestämällä ja RAY:n rahoittamalla aikuinen-lapsi -sopeutumisvalmennuskurssilla. Paikalla oli 12 suht saman ikäistä pikkukeliaakikkoa toisen vanhempansa kanssa ja sitä vertaistuen määrää ei voi sanoin kuvata! Kahden ensimmäisen päivän aikana aina ruokailuissa eskarilainen katseli ympärilleen ja totesi silmät suurina ihmetystä äänessään: "Ajattele äiti, meillä KAIKILLA lapsilla on keliakia!"
 
Joka päivälle riitti ohjelmaa yllin kyllin. Meille vanhemmille mm. lääkärin ja ravitsemusterapeutin luentoja, lapsille ohjattua toimintaa temppuratoineen ja mäenlaskuineen. Parasta antia oli kuitenkin ehkä yhteiset leivontaharjoitukset ja niiden jälkeinen herkuttelu. Tarjolla oli pitsaa, hampurilaisia, sämpylöitä, leipää, marjapiirakkaa, mokkapaloja, muffinsseja, pullaa, keksejä jne. Lasten riemua oli ihana katsella kun he saivat syödä koreaksi katetusta pöydästä ihan jokaista lajia.
 Se on harvinaista herkkua se!
 
 
Kotiin päästyämme käytimme heti hyväksi päälle jäänyttä leivontaintoa ja kasseihin pakattuja lukemattomia valmistajilta lahjoituksina saatuja tuotteita. Gluteenittomia talkkunajauhoja meiltä löytyikin kotoa, mutta nyt innostuimme kokeilemaan pussin kyljessä ollutta pikkuleipäohjetta. Ohjeessa oli oman näppituntuman mukaan ehkä hieman liikaa jauhoja, jättäisin seuraavalla kerralla neljäsosan pois tai lisäisin rasvan ja kerman määrää. Taikina oli todella kuivaa ja murenevaista eikä perinteinen pötköksi rullaaminen onnistunut millään, joten puristelimme vain summittaisen kokoisia taikinapalloja pellille. Koostumus valmiissa pikkuleivissä oli myöskin hieman murenevainen, mutta maku todella hyvä! Talkkunajauhon maku tulee juuri sopivasti esiin aiheuttamatta inhon puistatuksia itse talkkunaa vieroksuville lapsillemme. :) Näitä kokeillaan taatusti uudelleenkin!
 
 
 
 
Hanna-tädin kakut
150g margariinia
2dl sokeria
1,5dl kermaa
1tl soodaa
4dl perunajauhoja
4dl Hirvelän uunitalkkunaa
 
Margariini vatkataan sokerin kera. Kerma vatkataan soodan kanssa vaahdoksi, joka lisätään rasva-sokeri -vaahtoon. Lopuksi lisätään keskenään sekoitetut ja seulotut jauhot. Paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi (n. 10min).
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti